Hasznos tudnivalók

Bowen kezelések mindenkinél elvégezhetőek!

Mire kell figyelni a Bowen-kezelés után:

  • A kezelés napján lehetőleg ne üljön egyhuzamban 30 percnél hosszabb ideig. Ha ezen nehezem megoldható, álljon föl fél óránként és tegyen pár lépést
  • A kezelést követő napokban tartózkodjon más manipulatív kezelések – mint pl. masszázs, fizioterápia, kiropraktika stb.  – illetve akupunktúra alkalmazásától.
  • Ne alkalmazzon hideg vagy meleg borogatást, kenőcsöket, dörzsölést és tartózkodjon a túl hideg vagy túl meleg zuhanyzástól, szaunától.
  • A kezelés napján tartózkodjon az erős fizikai megterhelésektől, intenzív sportolástól.
  •  A folyadékbavitel nagyon fontos, lehetőleg fél óránként pár korty tiszta víz fogyasztása ajánlott.

A kezelést követő napokban egyéni reakciók előfordulhatnak, pl:

 

  • izomláz és vándorfájdalmak
  • szimptómák felerősödése
  • erőteljesebb méregtelenítési folyamatok (C-vitamin szedése segíti ezeket a folyamatokat)
  • fáradtság (ilyenkor pihenj!) vagy szokatlan nagy energia

 

Két egymást követő kezelés ajánlott a test számára az egyensúly helyreállításához és az újonnan kapott információk tartósabb rögzítéséhez. A legtöbb esetben, már egyetlen egy kezelés is nagymértékben enyhíti a fájdalmat, de általában 3-6 kezelés szükséges a teljes gyógyuláshoz.

 

A szünetek jelentőségéről:

 

A Bowen Technika karakteres jellemzője, hogy a mozdulat szekvenciák között hosszabb rövidebb szüneteket tartunk. Egy Bowen fogás után az ingert az izmok proprioceptorain és az érzőideg útján a központi idegrendszer regisztrálja, és az agy különböző területeit aktiválva a motorikus pályán visszafelé egy feedback hurkot hoz létre az agy és a kezelt terület között. Ebben a folyamatban a központi idegrendszer úgymond összehasonlítja a bejövő adatot a test eredeti feszültségmintáinak tervével. Az inger integrációs ideje változó. Az átlagos normálisnak tekintett egy-két perctől félóráig, de különleges esetekben akár ennél tovább is eltarthat. Ez a kezelt személy testi állapotától függ, de általában 90 mp – 2 percnyi intervallum. Ennek az idegi visszahurkolásnak a tiszteletben tartása alapvetően fontos, mert ez teszi lehetővé a testnek hogy saját természetes egyensúlyát visszaállítsa.

A szünetek közbeiktatása lehetővé teszi az alkalmazó számára, hogy praktikusan 2-4 embert szimultán de személyre szabottan kezelhessen. A fogássorozatok, szekvenciák a központi idegrendszer paraszimpatikus dominanciáját mozdítják elő, azaz mély ellazuláshoz vezetnek. A szövetekben ennek a folyamatnak a következményeként globális változások mennek végbe. Tom Bowen ezeket képes volt érzékelni, így felfedezve, hogy a test a stimulációkat a szervezeten belüli kapcsolatok útján önmaga gyógyítására használja fel. Filozófiája szerint a test saját maga legjobb doktora. A bowennel nem kórképekre, hanem az egész emberre fókuszálunk. Nem kezelünk betegségeket, hanem feszültségállapotokat közömbösítünk a testben. „A kevesebb több” mottónk a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél nagyobb a probléma, annál kevesebb fogást alkalmazunk. A Bowen Technika kiválóan alkalmas egyszerűen ellazulásra és feltöltődésre, de ugyanolyan jól alkalmazható akut és akár hosszú évek óta fennálló krónikus állapotok esetén is.

 

Forràs: www.bowen.hu

 

További információ, bejelentkezés:

Molnár Csilla Bowen Alkalmazó, Győr

Tel.: +36 70 318 3729

E-mail: csillabowen@gmail.com

Adatvédelmi szabályzat: letölthető itt!